Ana içeriğe atla
MALZEMELER
- 300 gr lor peyniri
- 3 çorba kaşığı tereyağı
- 100 gr kaşar peyniri
- 1 kg ıspanak
- 1 demet maydanoz
- 1 diş sarımsak
- 1 tutam mercanköşk
- 7 Adet yumurta
- 8 çorba kaşığı zeytinyağı
- 2 çorba kaşığı krema
- 3,5 su bardağı un
- Tuz
- Karabiber
YAPILIŞI
Elenmiş unun ortasını havuz gibi açıp, tuz ve 3
çorba kaşığı zeytinyağını ilave edin. Hamuru yoğurup biri daha büyük 20
eşit parçaya bölün. Hepsini tek tek yuvarlayıp bir tabağa dizin ve
üzerini nemli bezle örtün.Ispanakları temizleyip tuzlu suda haşlayın.
Suyunu süzüp ince ince doğrayın. Bir tavaya 2 çorba kaşığı tereyağı ve 2
çorba kaşığı zeytinyağı koyup ıspanak, doğranmış maydanoz ve sarımsağı
ilave edin. Hızlı ateşte 5 dakika kavurun. Ateşten alıp üzerine kaşar
rendesi, mercanköşk, tuz ve karabiber serpiştirip karıştırın.Lor
peynirini ezip tel süzgeçten geçirin. Bir tutam tuz ve 2 çorba kaşığı
krema ilave ederek karıştırın.Bezelerden birini ince bir yufka halinde
açıp yağlanmış fırın tepsisisine serin. Üzerine fırçayla zeytinyağı
sürün. 9 adet yufkayı aynı işlemi tekrarlayarak kat kat döşeyin. Son
katın üzerine ıspanaklı karışımı dökerek spatula ile yayın. Üzerini bir
yufka ile örtüp yağ sürün ve lor peynirli karışımı spatula ile yayarak
döşeyin.İyice yıkanıp kurulanmış bir yumurtanın sivri uçunu batırarak
lor peynirli karışımın üzerine birisi ortada diğerleri çevresinde olmak
üzere 7 tane çukur açın. Üzerine bir yufka serip yağ sürün. Aynı
yumurtayı kullanarak bu kez yufkanın üzerinden bastırarak çukurları
belirginleştirin. Yumurtaları tek tek bu çukurlara kırın. Ancak her
yumurtanın kabuğunda kalan beyazını ortadaki çukura akıtın. Böylece
yanlardaki çukurlarda yumurta sarıları, ortadaki çukurda ise akları
olacak.Yumurtaların üzerine kalan erimiş tereyağını gezdirip yufka ile
örtün. Üzerini yağlayıp kalan tüm hamur bezelerini açıp yufkaları aynı
şekilde kat kat döşeyin. Büyük olan hamur bezesini ise bırakın. İri
hamur bezesini tepsinin dışına taşacak büyüklükte açın. Tepsinin üzerine
kapatıp dışına taşan fazlalıkları bıçakla kesin. Kenarlarını alta
kıvırın. Üzerine bıçak ucu ile dekoratif desenler çizip artan yufkalarla
saç örgü deseni yaparak süsleyin. Çırpılmış yumurta sarısı sürüp
önceden ısıtılmış kızgın fırına verin. 1 saat kadar pişirip
AYRANLA YİYİVERİN
Yorumlar